" /> "Downhill" biciklizam - spoj brzine i adrenalina na dva točka - kopaonik.info

„Downhill“ biciklizam – spoj brzine i adrenalina na dva točka

Spust skijama sa vrha planine po utabanoj snežnoj stazi mnoge ostavlja bez daha, a vožnja biciklom po uskim i strmim šumskim stazama i neravninama možda se kosi sa granicama ludosti. Ipak, ona je za adrenalinske zavisnike koji se time bave jedinstveni doživljaj.

Downhill biciklizam, sport koji uživa sve veću popularnost u zemljama širom sveta, polako se širi i na ovim prostorima, kaže 17-godišnji učenik niške gimnazije “Bora Stanković” Jakša Blagojević, koji se ovim sportom bavi pune 2 godine.

U zadnjih deset godina sport je dosta napredovao, a pravila su jasna – sa vrha brda treba stići do cilja za što kraće vreme. U Austriji i Kanadi je ovaj sport neverovatno popularan, dok u Srbiji vozi oko 50 ljudi, a u Nišu svega 10 – kaže mladi Nišlija.

Brzina i adrenalin su uticali na Blagojevića da počne da se bavi ovim ekstremnim sportom.

Bicikl vozim otkad znam za sebe, a kada sam na internetu video ovaj sport jednostavno sam rekao da ovo moram da vozim – jasan je Jakša.

Strah je uvek prisutan, a povrede česte

Doza straha je kod početnika logično najveća.

Kako kaže Blagojević, ona vremenom opada, ali da bi se smanjile šanse za povredu, neophodno je koristiti zaštitnu opremu.

U početku je strah prisutan prilikom svakog spusta, pa doživljaj nije pravi. Zbog neravnih terena, korenja, kamenja, letenja povrede su česte, pa je zato potrebna kompletna oprema kako bi se svaki pad maksimalno ublažio, a ja sam imao tu sreću da se osim iskrivljenih zglobova, nisam teže povređivao – objašnjava on.

Ipak, nije uvek lako doći do opreme, jer ju je, prema Jakšinim rečima, u Srbiji skoro nemoguće nabaviti.

Kvalitetna oprema jedino se može naručiti preko interneta. Kod nas nema kvalitetnih bicikli tog tipa, tako da u početku svi vozimo sa nešto lošijim, a tek kasnije uzimamo bolje. Uz malo truda, sva oprema se može naći – kazao je Blagojević.

Iako finansijske zarade od ovog sporta u Srbiji trenutno nema, čak izostaje i podrška Biciklističkog saveza Srbije, sportisti se nadaju da će se u budućnosti takav stav čelne organizacije za biciklizam u državi promeniti.

Izvor: Južne Vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *