" /> Arsenova tura do kopaoničkih vodopada - kopaonik.info

Arsenova tura do kopaoničkih vodopada

Celodnevna terenska MTB tura Kopaonik

Celodnevna terenska MTB tura, fizički i tehnički veoma zahtevna. Dužina ture oko 27km sa apsolutnom visinskom razlikom od približno 800m. Rekreativcu u solidnoj fizičkoj kondiciji za ovu turu, potrebno je 5-7 sati, uključujući i pola sata do sat provedenih kraj samog vodopada. Predlog je da smer ture bude preko Crkvina do vodopada, pa zatim ka Mramoru, kako bi ste u povratku, tokom uspona imali pristup izvorskoj vodi. Hrana iz ranca, tokom leta možete povremeno računati na maline, kupine i borovnice kraj puta, ali nikako se nemojte na to osloniti već ponesite dovoljno hrane potrebne za oporavak tokom celodnevne, fizčki zahtevne ture. U koliko ne vladate najbolje svojim MTB biciklom nikako ne polazite na ovu turu ili barem budite spremni da više kilometara gurate svoj bicikl kako uzbrdo tako i nizbrdo.

Na turu polazimo iz centra Konaka

Ski stazom Mašinac izlazimo na Pajino Preslo, to je tačka gde se putanja ka vodopadima i trasa povratka sa vodopada spajaju.

Gledano iz smera kojim smo do Pajinog Presla stigli, sa naše leve strane nalazi se staza koja se penje na vrh Karaman Grebena, sa desne strane nam se nalazi staza koja se penje ka vrhu Suvog Rudišta, direktno ispred nas put se spušta ka početcima staza Duboka i Krčmar, a mi nastavljamo kretanje gotovo po izohipsi stazom između puta ka dnu Duboke i staze ka Suvom Rudištu. Ova stazica nas izvodi na polovinu staze Crna Duboka. Nastavljajući ovom stazom koja približno prati izohipsu na oko 1850mnv, nakon oko 1km, izbijamo nekoliko stotina metara ispod gornje kućice, žičare na stazi Krčmar.

Držimo se zamišljene izohipse i staze i nakon sledecih 1,5km dolazimo do arheološkog nalazišta Crkvine na 1790 mnv koje se nalaze ispod vrha Nebeske Stolice.

Odavde put postaje znatno manje pristupačan. Da bi ste se pravilno orijentisali, dok se nalazite na Crkvinama okrenite se tako da vam se put kojim ste došli nalazi sa leve strane a vrh Nebeske Stolice iza leđa. Direktno ispred vas se nalazi Brzeće, a na približno pola puta do Brzeća su vodopadi. Sa desne strane nalazišta postoji staza koja se spušta niz greben (pravac Jugo Istok) blago se udaljavajući od zamišljene linije Crkvine – Brzeće. Pratite ovu stazu a na mestima gde se pojavljuju račvanja ili staza delimično isčezava trudite se da se krećete ili po vrhu grebena ili ako to nije moguće sa njegove desne srtane (gledano u smeru vašeg kretanja). Sa desne strane paralelno se grebenom videćete ogromne kuloare.

Nakon oko 2,5km staza kojom ste se kretali če potpuno nestati, a vi čete na nekoliko stotina metara, desno, ispod vas primetiti makadamski put koji se kreće po izohipsi. Cilj vam je da postepeno gubeči na visini pratite taj put u smeru kojim ste se i do sada kretali i nakon nekoliko stotina metara naićićete na stazu koja se sa daljine jedva raspoznaje ali na udaljenosti od 200-tinak m od puta prati njegovo kretanje i postepeno mu se približava.

Ukljućujemo se na ovu stazu. Staza je povremeno potpuno zarasla i negde se probija kroz grupe listpadnog drveća. Na oko 5 km od Crkvina na 1280 mnv staza se kratkim, strmim padom uključuje na makadamski put koji smo pratili. Nastavljamo ovim putem. Oko, 1,5km od uključenja na put dolazimo do starog rudnika, nastavljajući dalje na oko 1,5-2km na 1190mnv dolazimo do veoma široke krivine po izlasku iz koje ispod našeg puta možemo primetiti još jedan makadamski put.

U okviru te krivine se nalazi stazica koja vodi do vodopada. Dakle, u samoj krivini put preseca potok koji se svega stotinak metara iznad obriušava u 2 velika slapa. Vodu prati stazica kojom bicikle možemo pogurati, ali veoma teško i voziti. Nakon 50-ak metara ćemo ostaviti bicikle i put nastaviti sa kamena na kamen pošto staza povremeno preseca potok. Prateči stazu možemo u potpunosti obići slapove vodopada.

Nakon stotinak metara, sa leve strane primetićete strmo odvajanje naviše, to je staza koja preko Bečirevca vodi do staze Krčmar i u nedostatku vremena možete se poslužiti i njom i za oko 2h bićete u ski centru. Za detalje o ovoj stazi pogledajte pešačku varijantu ove ture. Ipak, biciklistima kao znatno zanimljiviju i lepšu opciju predlažem da nastave glavnim putem, koji vodi kroz 2 zaseoka i nakon približno 6km doći ćete do asfaltnog puta i sa leve strane spomenika Mramor na 1100mnv. Između spomenika i puta kojim smo došli videćete još jedan makadamski put koji se penje uzbrdo, to je naš put za povratak.

Uspon je sasvim podnošljiv za vožnju sve do mesta na kome dolazi do polazne kućice žičare Duboka. Sve vreme pratimo glavni put koji u početku, dok ne uđe u šumu krivuda livadama i pašnjacima. Na 3km od Mramora, na visini od 1360mnv ulazimo u šumu. Sledi još oko 3-3,5km i 200m visinske razlike do početka ski staze Krčmar a na oko 1km pre toga dolazimo i do prvih potoka sa pijaćom vodom.

Od Krčmara započinjemo uspon stazom da bi se nakon 200m odvojili desno na veznu stazu koja nas dovodi do podnožja staze Duboka.

Uspon nastavljamo prvo uz samu stazu nekih 200m do mesta na kome se susrecu 2 varijante staze Duboka (crvena i crna).

Sada biramo blažu varijantu (desnu) i ovakav izbor ponavljamo ponovo nakon oko 500m da bi smo nakon oko 1,5km od polaza žičare Duboka stigli nazad do Pajinog Presla.

Imajte u vidu, da treba poći oko 9h pre podne kako bi ste se vratili pre nego što leti na skijalištu postane hladno, oko 16h.

PREUZETO SA: serbiaoutdoor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *